Kanyári Pálinkaház
Családi látványfőzde a szabolcsi alma táján
Jó pálinkát csak jó alapanyagból lehet készíteni, ezért nagy tévedés, hogy a pálinkafőzés számára a rothadó, poros, emberi fogyasztásra alkalmatlan vagy éppen az éretlen gyümölcs megfelelő alapanyagul szolgálhat!!! A tapasztalat mellett a szabványok szerint is teljes értékű pálinka kizárólag kifogástalan minőségű alapanyagból készülhet, melynek következők a kritériumai:
- érett
- magas cukortartalmú
- a gyümölcsre/szőlőre jellemző ízű, illatú
- ép, szennyeződésektől mentes gyümölcs felhasználása
Alma
Az őszi almafajták a pálinkafőzésre a legalkalmasabbak, pálinkakihozatala 3,8-4,55% között változik.
Körte
Savtartalma csekély, ezért a cefre könnyen
fertőződik, esetenként párlata akroleines (Ez egy talajbaktériumos
fertőzés, melynek eredménye egy fogyaszthatatlan, szúrós szagú, csípős ízű, mérgező párlat. Az akrolein könnyen felismerhető, mivel lepárláskor
a nyálkahártyát erősen ingerli, szúrós szagú) Gondos, tiszta
előkészítést és lepárlást igényel. Kihozatala 3,12-7,95%.
Szilva
Az egyik legjelentősebb alapanyag.
Kellemes, jellegzetes illatú, magas cukortartalmú, hosszú érési idejű
gyümölcs. Kihozatala 4,27-5,36%.
Kajszibarack
A magozás, lepárlás szakszerűségén
túl az erjesztés befejezése utáni feldolgozási idő jelentősen
befolyásolja pálinkája minőségét. Átlagos kihozatala 4,6-5,52%. A
gondosabb kezelés magasabb, 5% feletti kihozatalt eredményez.
Őszibarack
Pálinkája illatos, de gyakran vegyes pálinkához is használják. Cukortartalma alacsony,
ezért kihozatal 1,74-4,5% körül várható.
Cseresznye
Magas cukortartalma miatt a legkedvezőbb a pálinkakihozatala (4,81-7,5%) az összes hazai gyümölcs közül.
Meggy
Mivel értékes a konzervipar és a nyers fogyasztás számára is, kevés kerül belőle a pálinkagyártásba. Kihozatala 2,82-6,84%.
Bor
A borpárlás alapanyaga lehetőleg friss, üde,
kellemes ízű, alacsony cukortartalmú, 50 mg/l alatti kénsavtartalmú, nem sok illó savat tartalmazó, nem tükrös, legfeljebb egyszer fejtett,
seprős bor legyen.
Természetesen bármilyen más, magas cukortartalmú gyümölcsből is készíthetünk pálinkát, ismeretesek például a bodzából, szamócából, ribiszkéből, birsfélékből, berkenyéből, áfonyából készült különleges nedűk is.
Gyümölcsök érési ideje, irányított erjesztése, kezelése

