Kanyári Pálinkaház

Családi látványfőzde a szabolcsi alma táján

Jó pálinkát csak jó alapanyagból lehet készíteni, ezért nagy tévedés, hogy a pálinkafőzés számára a rothadó, poros, emberi fogyasztásra alkalmatlan vagy éppen az éretlen gyümölcs megfelelő alapanyagul szolgálhat!!! A tapasztalat mellett a szabványok szerint is teljes értékű pálinka kizárólag kifogástalan minőségű alapanyagból készülhet, melynek következők a kritériumai:

  • érett
  • magas cukortartalmú
  • a gyümölcsre/szőlőre jellemző ízű, illatú
  • ép, szennyeződésektől mentes gyümölcs felhasználása

Alma
Az őszi almafajták a pálinkafőzésre a legalkalmasabbak, pálinkakihozatala 3,8-4,55% között változik.

Körte
Savtartalma csekély, ezért a cefre könnyen fertőződik, esetenként párlata akroleines (Ez egy talajbaktériumos fertőzés, melynek eredménye egy fogyaszthatatlan, szúrós szagú, csípős ízű, mérgező párlat. Az akrolein könnyen felismerhető, mivel lepárláskor a nyálkahártyát erősen ingerli, szúrós szagú) Gondos, tiszta előkészítést és lepárlást igényel. Kihozatala 3,12-7,95%.

Szilva
Az egyik legjelentősebb alapanyag. Kellemes, jellegzetes illatú, magas cukortartalmú, hosszú érési idejű gyümölcs. Kihozatala 4,27-5,36%.

Kajszibarack
A magozás, lepárlás szakszerűségén túl az erjesztés befejezése utáni feldolgozási idő jelentősen befolyásolja pálinkája minőségét. Átlagos kihozatala 4,6-5,52%. A gondosabb kezelés magasabb, 5% feletti kihozatalt eredményez.

Őszibarack
Pálinkája illatos, de gyakran vegyes pálinkához is használják. Cukortartalma alacsony, ezért kihozatal 1,74-4,5% körül várható.

Cseresznye
Magas cukortartalma miatt a legkedvezőbb a pálinkakihozatala (4,81-7,5%) az összes hazai gyümölcs közül.

Meggy
Mivel értékes a konzervipar és a nyers fogyasztás számára is, kevés kerül belőle a pálinkagyártásba. Kihozatala 2,82-6,84%.

Bor
A borpárlás alapanyaga lehetőleg friss, üde, kellemes ízű, alacsony cukortartalmú, 50 mg/l alatti kénsavtartalmú, nem sok illó savat tartalmazó, nem tükrös, legfeljebb egyszer fejtett, seprős bor legyen.

Természetesen bármilyen más, magas cukortartalmú gyümölcsből is készíthetünk pálinkát, ismeretesek például a bodzából, szamócából, ribiszkéből, birsfélékből, berkenyéből, áfonyából készült különleges nedűk is.

Gyümölcsök érési ideje, irányított erjesztése, kezelése